Campomanes: Miekan terä sentin päässä treenikaverin silmästä

Näin pääsi käymään viime treeneissä ja näen sen edelleen painajaismaisesti mielikuvissani. Miten minulle, yleensä erityisen varovaiselle miekkailijalle, käy noin. Vieras miekka, uusi tekniikka,väsymys… syynä voi olla ihan mikä vaan.
Tapaus sai minut kuitenkin pohtimaan onnettomuuksia ja vahinkoja. Pohdin myös, miksi seurassamme (WSK) ei satu suurempia onnettomuuksia. Harjoittelemme historiallisia asetaitoja (taitoja, joiden tavoitteena on vahingoittaa) vaihtelevasti 2-3 kertaa viikossa vuoden ympäri. Olen itse ollut mukana killan toiminnassa yhdeksän vuotta ja muistan vain muutaman vahingon, mitä on sattunut treeni- tai näytöstilanteessa ja ehkä kourallisen otsikon tapaisia ”läheltä piti”-tilanteita.
Lukuisia kertoja yhden treenin aikana, annan, jos en henkeäni, niin terveyteni vastustajan, treenikaverin käsiin, kun kohtaan hänet pariharjoituksessa. Vaikka kuinka olisin itse tilanteen tasalla, voi aina sattua virheitä.

Killan treeniohjaus on mielestäni osaavaa ja tekniikat ohjataan selvästi. Tunnelma on rauhallinen ja keskittyvä, eikä sähläämiselle ole tilaa. Ilolla huomioin, että suojavarusteiden, kuten maskin käyttö, on lisääntynyt ja killan ohjaajat suosittelevat käyttöä. Kaikki nämä asioita, jotka mahdollistavat turvallisen treenin. Treenikaverin turvallisessa kohtaamisessa on kyse kuitenkin muustakin.

Kyse on luottamuksesta. Luottamus syntyy pikkuhiljaa. Uuden aloittelevan miekkailijan kanssa aloittaa tunnustelevasti ja hänet kohtaa yleensä erityisen varovaisesti. Kun treenikertoja on takana yhdessä enemmän, niin luottamus kasvaa ja se vaikuttaa myös siihen, miten treenataan. Uskallusta, voimaa ja vauhtiakin voi lisätä, kun luottaa kaveriin.
Luottamus on arvokas asia ja ilman sitä en ainakaan itse pystyisi treenaamaan. Kohtaan treenikaverin miekan terän tai nyrkin monta kertaa treenin aikana. Haluan luottaa siihen, että hän ei oikeasti halua vahingoittaa, että hän tunnistaa omat taitonsa ja minun taitoni ja osaa suhteuttaa toiminnan niihin, ja että hän pystyy tarpeen vaatiessa vaikka keskeyttämään tekniikan välttääkseen vahingon.

Pienessä seurassa, tuttujen treenikavereiden kanssa, syntyy luottamusta. Salille tai Kuralan pellolle on kiva mennä, kun tietää porukan. Kilta ei ole näiden kuluneiden vuosien aikana onnistunut saamaan massoja liikkeelle treeneihinsä, mikä tästä näkökulmasta on ollut mielestäni hyvä asia.
Kun kädessä on oma tuttu ase, voi siihen myös luottaa. Kilta lainaa peruskurssilaisille miekkoja ja muita aseita, mutta suosittelee siitä jatkaville oman miekan hankkimista. Tämä myös erittäin suositeltava periaate.

Suojavarusteet, oli ne sitten treeniä tai näytöksiä varten, on myös turvallisuuden näkökulmasta tärkeitä. Pajalla voi varusteita tehdä ja tekemiseen saa myös opastusta. Yhteisiä maskitilauksia tehdään killan puolesta vuosittain.
Näillä eväillä toivotan turvallisia treenejä ja pärjätään mustelmilla.

R. Campomanes

0 comments on “Campomanes: Miekan terä sentin päässä treenikaverin silmästäAdd yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *