Lempinen: treeneistä 1

Kesätreeneissä on kolmasti harjoiteltu messerillä, joka on Killan pääaseista se neljäs (muut ovat pitkämiekka, tikari ja paini). Tärkeimpänä messer-lähteenä käytetään Lechkuchnerin järkälemäistä manuskaa, jonka Hans-vainaa on sommitellut vastaamaan Lichtenauerin järjestelmää erityisesti periaatteiltaan ja tekniikoiltaan, mutta myös muodoltaan (mestarin muistilorun selitykset). Toissijaisina lähteinä käytetään Codex Wallersteinia ja Tallhofferia, jotka tosin poikkeavat Iso-J:n periaatteista eivätkä tekniikoiltaan sisällä mitään mitä ei Lekun teoksesta löytyisi.
Erityisesti näytöskäyttöön on rakennettu koreografia Lechkuchnerin tekniikoista. Se on etenevä sarja, jonka voi toteuttaa vaihe vaiheelta (”koska hän teki tommottos, minä teenkin tämmöttös, mihin hän reagoi simmottos” jne) ja näin tehdä näkyväksi paitsi tekniikoita, myös periaatteet niiden takana. Tai koregrafian voi vetäistä putkeen taistelun elävöitteenä. Sarjassa on kuusitoista vaihetta eli se ei ole sinänsä mitenkään turhan realistinen – jompikumpi tai molemmat ei selvästikään osaa hommaansa, jos taistelussa ei parin kolmen vaihdon jälkeen tulosta synny eikä kumpikaan älyä irrottautua. Pitkä sarja on myös työläs opetella ja muistaa. Lisäksi pitkässä koreografiaa tehtäessä väijyy kiusaus tehdä kukin tekniikka vähän sinne päin ja keskittyä tämän hetken sijaan tulevaan – näytöksessä tämä näkyy löysänä teränlätkytyksenä, taistelussa kipuna ja kudosvauriona.
Sarjaa voikin harjoitella pienemmiksi drilleiksi pätkittynä. Tällöin se on sujuvampi oppia, tekniikat pysyvät terävämpinä ja sovellettavuus paranee. Tässä on alkuun kuvaus sarjasta, kuvauksessa käytetään pitkämiekan sanastoa selkeyden vuoksi.
A = Agentti, se joka Aloittaa toiminnan; O = Opponentti, se Onneton joka Ottaa motoon jos ei ala konsteissa löytyä; nimitykset pysyy ensimmäisestä tekniikasta lähtien.
Kukin vaihe päättyy ”voittoon” ja tekniikka myös tehdään sillä tavalla.
Seuraava vaihe on edeltävän vastatekniikka ja ajoitetaan niin, että edeltävä tekniikka on alkanut (perustelu käytettävään vastatekniikkaan), mutta vastatekniikka vielä puree (ja vaihe päättyy ”voittoon”).

0. A ja O: vom Tag etäisyyden ulkopuolella
1. A: lähestyy etäisyydelle, vom tagista oikea oberhaw O:n vasemmalle korvalle
2. O: oikea zornhaw, pisto kasvoihin
3. A: winden myötäpäivään ylös, pisto kasvoihin
4. O: mutieren, pisto alas
5. A: auswinden vastapäivään, pisto kasvoihin tai rintaan askelella
6. O: iskee terävällä liikkeellä aseellaan A:n terän vasemmalle puolelleen (A:n oikealle) alas, leikkaa pitkällä terällä A:n asekättä, hallitsee vasemmalla kädellään A:n asekättä, pistää alas
7. A: vie terän alakautta myötäpäivään vasemmalle puolelleen, lyö lyhyellä terällä O:n oikealle korvalle
8. O: lyö myötäpäivään krumphaw lyhyellä terällä A:n terälle, lyö zwerchaw A:n oikeaan käteen
9. A: lyö zwerchaw, syrjäyttää O:n terän, pistää torsoon
10. O: tarttuu teräänsä, pisto alas
12. A: lyö lyhyellä terällä O:n terän yli kasvoihin
13. O: torjuu vasemmalla kädellään A:n asekäden, kiertää kätensä vastapäivää A:n asekäden ympäri ja tekee kyynärlukon, kaataa A:n vasemmalle puolelleen, pisto
14. A: vastustaa kyynärlukkoa tarttumalla vasemmallaan asekäteensä, ”kolmas paini”, kaataa O:n oikean jalkansa yli eteensä, pisto
15. O: vastustaa ”kolmatta painia” ”ensimmäisellä painilla”, vie vasemman kätensä A:n eteen ja astuu vasemman jalkansa A:n taakse, tekee aitakaadon vasemman jalkansa yli, pisto torsoon
16. A: vastustaa aitakaatoa suoralla käsivarsilukolla, kaataa O:n eteensä, pisto

+ 17. O: jää korisemaan kenturalle ja menehtyy verenhukkaan; tappio tahraa jälkimaineen ja suku rappeutuu polvissa
+ 18 – 27. A: pröystäilee voitollaan; saa mainetta, rahaa ja vaikutusvaltaisia ystäviä; herättää miehissä pelkoa ja naisissa himoa; ylpistyy ja saa siitä hyvästä ennemmin tai myöhemmin käkeen sorruttuaan hybriksensä lumoissa johonkin alkeelliseen virheeseen; jälkimaine ja sukulinja jakavat O:n kohtalon
Sarjan alkuosan vaiheet 0 – 6 muodostavat oman kokonaisuutensa (hyökkäys, vastatekniikka, kääntöjä moneen suuntaan). Samoin vaiheet 7 – 12 (tekniikoita korkeista roikkuvista) ja vaiheet 13 – 16 (painia). Ensimmäinen jakso on valmis drilliksi sellaisenaan.
Toisen jakson voi aloittaa korvaamalla vaiheen 7 vaikkapa tällaisella aloituksella: A lyö oberhaw, O torjuu vahvasti yli linjan, A durcwechsel ja lyönti lyhyellä terällä tai pisto O:n oikealle korvalle, josta jatketaan vaiheeseen 8 jne.
Viimeisen jakson voi aloittaa vaikka niin, että A lyö korkealta läpileikkaavan oberhawin, O torjuu alta bogenilla ja jatketaan vaiheesta 13 katkeraan loppuun ja suloiseen voittoon asti.
Näin saadaan kolme loogista drilliä, joita voi hieroa ominaan ja jotka voi aikanaan yhdistää kokonaiseksi pitkäksi sarjaksi. Sarjan tekniikat 17 – 28 voi jättää tekemättäkin, jos välttämättä haluaa olla tylsä…

Alkaneella kesäkaudella messeriä on treenattu kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla keskiviikkona 18.5. paikalla oli messernoviiseja, joten tehtiin ihan perusjuttuja ensin: asennot ja mitä mistäkin voi tehdä. Sitten oberhaw + oberhaw > winden > mutieren eli pitkän sarjan ensimmäisen jakson alkuosa. Lopuksi messerpainia sarjan loppupuolelta eli torjunta + lukko vastapäivään kiertäen ja siihen vastatekniikka.
Seuraavaksi messerillä harjoiteltiin maanantaina 23.5. Ensin lyöntilinjojen tarkastelua ja lyöjän käteen osumisen treenaamista (lemstuecke) sitten krumphau’ta vom tagista ja alberista. Schrenken (pogen) ja scheitelhau alberista.
Keskiviikkona 25.5. yhdistettiin messer- ja miekkatreenit tekemällä messerin näytössarjan osia niin, että yksi pari teki laakarilla ja kaksi paria messerillä, pareja vaihtaen.
Ensin tehtiin ensimmäisen jakson tekniikat eli hyökkäyksestä mutierenin jälkeiseen uloskääntöön ja pistoon asti (vaiheet 1 – 5). Sitten omana drillinään seuraavat vaiheet aina painiosuuden alkuun asti. Tekemällä laakarilla samoja tekniikoita kuin messerillä aseiden periaatteiden yhtäläisyydet tulevat näkyväksi. Ja tottahan selväksi tulevat myös erot esim. etäisyydessä ja aseen nopeudessa, mikä aiheuttaa ihan ymmärrettävää ja oikeastaan tavoiteltavaakin hämmennystä.

J. Lempinen

0 comments on “Lempinen: treeneistä 1Add yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *